Project

Word wijkvrijwilliger van Vluchtelingenwerk Nederland

Geplaatst op 5 april 2018, 17:07 uur

Als wijkvrijwilliger wordt je gekoppeld aan een vluchteling en onderhoud je gedurende een periode van een half jaar wekelijks contact met een vluchteling.

Naast het bieden van sociaal contact, wegwijs maken in de buurt en in de Nederlandse samenleving, ben je  behulpzaam zijn bij het lezen van brieven of meegaan naar instanties.

Toelichting

Uitgebreide taakomschrijving

Als wijkvrijwilliger ben je een maatje en geen hulpverlener. Op kantoor van Vluchtelingenwerk wordt de vluchteling door een consulent ondersteund op maatschappelijk en juridisch gebied.

Als een vluchteling in Amsterdam komt wonen, komt diegene in een samenleving die heel verschillend is van wat hij/zij kent. De meeste vluchtelingen vinden het moeilijk contact te leggen met Nederlanders en komen terecht in en samenleving waar ze met veel instanties te maken krijgen. Mede door de taal barière kan er veel mis gaan in het contact met deze instanties

Als wijkvrijwilliger ben je een schakel tussen de vluchteling en de Nederlandse maatschappij. 

De vluchteling kan bij je terecht met zijn vragen en voelt zich door het contact met een vrijwilliger meer welkom.

Je kunt behulpzaam zijn met het uitzoeken van de post, wegwijs maken in de omgeving, Nederlandse conversatie en soms ook meegaan naar instanties. Soms zijn er ook aanvragen voor bijles van kinderen of voor het geven van les aan vluchtelingen die niet(meer) in de inburgering zitten.

De eindverantwoordelijkheid van de dienstverlening is in handen van de consulent van de vluchteling. De wijkvrijwilliger krijgt de gegevens van de consulent en indien wenselijk, is er onderling contact om de begeleiding af te stemmen.

 

Eisen die gesteld worden aan de wijkvrijwilliger

Je bent minimaal zes maanden beschikbaar. Verder ben je sociaal vaardig, je staat stevig in je schoenen, je staat open voor andere culturen en je hebt kennis van de sociale kaart of bent bereid je hierin te verdiepen.

 

Wat heeft Vluchtelingenwerk  te bieden?

Je krijgt een uitgebreid kennismakingsgesprek met de coördinator van de wijkvrijwilligers, verder een inwerkmap met veel informatie met betrekking tot vluchtelingenzaken. Tijdens de koppeling krijg je  ondersteuning door een wijkcoördinator. Per wijkvrijwilligersgroep worden er vrijwilligersbijeenkomsten gehouden. Je krijgt een gratis lidmaatschap van het Vluchtelingenmagazine.

 

Je kunt je aanmelden voor een kennismakingsgesprek bij de coördinator wijkvrijwilligers van Vluchtelingenwerk, Linda Oele

Haar gegevens:  loele@vluchtelingenwerk.nl; tel.: 020-5205698

Illustration
 
Deel dit: