
Over Set&deBuurt
Set is een levendige wooncommunity. Het doel van Set is om alle bewoners een goede thuisbasis te geven en om een community op te zetten waar zowel de bewoners als de buurt baat bij hebben. Samen ondernemen we van alles: taal, taaltheater exchanges, samen koken, filmavonden, spelletjes spelen, noem maar op!
ONTSTAAN SET&DEBUURT
De Wereldhuiskamer is een informeel, organisch gegroeid, buurthuis met een levendig en werelds ‘voor de buurt door de buurt’ activiteitenprogramma.
De WHK is een plek waar statushouders en alle andere buurtbewoners elkaar ontmoeten, samen werken, Nederlands kunnen oefenen en zich kunnen ontwikkelen en is inmiddels uitgegroeid tot een Amsterdams voorbeeld van informele integratie en verbinding. Vorig jaar is er samen met de buurt een fantastische buiten-ontmoetingsplek gecreëerd: SET Community Gardens, een fantastische permacultuur “beleef en ervaringsplek’ voor bewoners, buren en ook een grote hoeveelheid kinderen.
Naast een heerlijke moes- en siertuin zijn er ook groene speelplekken voor de kinderen. Voorheen was dit een ´plek van niemand´, nu een plek waar de hele buurt van geniet.
Vanuit de WHK is ook een informeel zorgnetwerk gegroeid waarin nauw samengewerkt wordt met formele organisaties (waaronder huisarts, GGD, GGZ, diverse gemeentelijke afdelingen, Dynamo).
“Mijn naam is M.C., ik kom uit Pakistan. Sinds 2018 woon ik op Set.
Toen ik hier kwam wonen, kende ik niemand. Ik had hulp nodig en liep binnen en heb ik Mireille voor het eerst ontmoet. We hebben een hele goede band gekregen.
Later heb ik Jeske ook ontmoet: ze zijn nu de oma’s van mijn kinderen.
Vanaf 2019 ben ik zelf actief betrokken bij de Wereldhuiskamer. Ik kook graag eten voor mensen. IJburg is een heel fijn plek om te wonen. Ik heb veel mensen leren kennen door WHK.”
Hoe het begon:
In 2018 kregen bijna 200 jonge nieuwe Amsterdammers de sleutel van hun woning in het wooncomplex SET op IJburg . De helft was Nederlands, de andere helft bestond uit jonge mensen uit o.a. Eritrea, Syrië, Iran, Irak, Jamaica, Turkije, China, Pakistan (in totaal meer dan 20 nationaliteiten) die een vaste verblijfsvergunning hadden gekregen en die een nieuwe bestaan wilden opbouwen. De komst van deze nieuwe Amsterdammers heeft een groot effect gehad. Er stond in 2018 een groep actieve buurtbewoners en buurtinitiatieven op die aan de slag ging om ‘buren voor buren’ allerlei maatschappelijke activiteiten te organiseren om de nieuwkomers zo snel en duurzaam mogelijk te ondersteunen bij hun integratie. Deze ‘beweging’ en haar bottom up programmering is uitgegroeid tot een sterk en uitgebreid netwerk en een buurthuis in zelfbeheer; een ontmoetingsplek waar jaarlijks circa 2000 mensen uit de buurt, de hele stad en daarbuiten activiteiten bijwonen. Er zijn ongeveer 50 vrijwilligers van allerlei leeftijden en achtergronden actief. Het Wereldbuurthuis is behalve een plek waar buren elkaar ontmoeten ook een ‘broedplaatsje’ geworden voor de IJburgse community. Een plek waar je kan experimenteren en waar je wensen, dromen en talenten gezien worden en je een kans krijgt te ontwikkelen. Maar ook een plek waar mensen die ondersteuning nodig hebben een gratis kopje koffie of waste-diner kunnen krijgen en er altijd een luisterend oor is. Iedere IJburger is @Set!
“Ik ben nu een aantal jaar betrokken bij Set en inmiddels 2 jaar host. Wat ik zo fijn vind is dat ik steeds meer wordt meegenomen in de organisatie. Ook word ik gefaciliteerd om mijn eigen wensen echt te gaan uitvoeren. Behalve dat ik zelfverzekerder ben geworden, doe ik ook allerlei positieve ervaringen op in het samenwerken met de gemeente en andere organisaties. Ik heb het gevoel dat ik steeds meer mee doe. Ik ben nu zo ver dat ik een opleiding wil gaan volgen. Ook daarin word ik ondersteund. Ik stond aan de kant, nu ben ik aan het groeien en bloeien. Ik ondersteun nu zelf ook nieuwe hosts. Echt super”. (Bewoner G. uit Syrië)
De impactwaarde
De impactwaarde van dit initiatief is volgens de MAEX E500.000,- per jaar: het totale bedrag wat belanghebbenden tezamen besparen of in reguliere economie bereid zouden zijn te betalen voor dergelijke diensten en effecten, uitgedrukt in euro’s. Dit bedrag is een indicatie en baseert zich op externe bronnen, MKBA’s, wetenschappelijke onderzoeken, maatschappelijke prijslijsten, etc. De daadwerkelijke waarde van een specifieke situatie kan daarom afwijken van deze indicatie. Voor meer informatie
“…Wat jullie doen dat kunnen wij niet… Soms heeft iemand beduidend meer aandacht en zorg nodig dan dat wij mogen geven. Jullie hebben vertrouwen opgebouwd met heel kwetsbare bewoners en daarom gaan er soms deuren open die voor ons gesloten blijven. Onze samenwerking is daarom heel belangrijk…”. (Buurtteam IJburg)
“N.A., gevlucht uit Syrië, kwam twee jaar geleden als een compleet gebroken jongeman in Amsterdam wonen. Het zelfstandig wonen ging hem heel slecht af. Hij betaalde zijn huur niet, kon niet slapen door alles wat hij meegemaakt had, zocht afleiding in drugs en raakte in een zeer ernstige depressie. De enige mensen waar hij contact mee durfde maken waren de buurtbewoners die dagelijks in het buurthuis waren en die hij vanaf dag 1 in het Wereldhuiskamer had ontmoet tijdens een welkomstprogramma. Als ik hem nu- na twee jaar- tegenkom dan ben ik heel trots. Op de buurtbewoners die hem ondersteund hebben om zich weer veilig te voelen en vooral trots op hem! Hij heeft professionele hulp aanvaard,werk gevonden, is Nederlands aan het leren en heeft een Nederlands maatje en …hij heeft weer zin in het leven” !(maatschappelijk coördinator Mireille de Ruiter)

Mireille
Placemaking, community-building, coach en trainer cultureel ondernemen, (interim) zakelijk leider/cultureel en maatschappelijk adviseur
Prettige omgeving maar veel bakstenen, beperkt uitzicht. Ik zou de omgeving willen vergroenen en meer ontmoetingsplaatsen in de opnbare ruimte creëren.
Een wijk die groen, sociaal, creatief en duurzaam is.
adviseren en trainen (cultureel- en klein) ondernemerschap, interim zakelijk leiding en projectleiding, community-arts, creative- producing, conceptontwikkeling, administratie, participatie projecten opzetten en begeleiden, network-building, placemaking, cross-over en mullti-disciplinaire projecten (kunst, welzijn, wetenschap, ondernemerschap).
Ik ben een verbinder, een bruggenbouwer.
Een projectleider, coordinator, zakelijk leider, adviseur, community builder en facilitator.
Ja ik heb ongeveer 25 jaar ervaring.

Jeske
bij het de Wereldhuiskamer en de moestuin.
Voor mijn gevoel zijn er veel eilandjes op IJburg. Wat ik hoop is dat als we samen een fijne buurt creëren iedereen zich sneller thuisvoelt, of je nu jong of oud bent, oudkomer of nieuwkomer, hetero of LHBTQ. Voor mij is het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. Je kunt mij alles vragen over de Wereldhuiskamer, Set Community Gardens en Circulair Café. Doe je ook mee?

Dora
Mijn naam is Dora, uit Hongarije. De tuin is mijn passie, mijn cadeau aan de buurt. Via subsidie van OostBegroot heb ik ik mijn droom kunnen realisere
Erich Salomonstraat 135-151
Amsterdam-IJburg
info@set-ijburg.nl